Slåss eller fly?

Två dagar kvar. Dags att gå på pudelnskärna. Så vilken är den?

Överlevnad

Kärnan som jag ser det är biologisk, nämligen vår överlevnadsinstinkt. Det är den som har hållit oss vid liv genom vått och torrt i årtusenden och det måste ha satt djupa spår. Beteenden som har främjat vår överlevnad har av uppenbara skäl förstärkts och levt vidare medan andra försvunnit. I en överlevnadssituation är det ofta av största vikt att agera snabbt. För att möta det behovet har hjärnan utvecklat ett stort antal färdiga sätt, direkt från lagerhyllan, att agera blixtsnabbt på uppkomna situationer utan att behöva tänka först. Tänka tar tid, du är död. Allt som inte involverar aktivt tänkande är bra för marknadsförare. Det här tar vi med oss.

Energi

Ett annat bra sätt att överleva har varit att spara energi. Det är ju bara de senaset dryga hundra åren som kalorierna har flödat och då kanske mest i västvärlden. Hur som helst är en sparad kalori en tjänad kalori. Hjärnan drar normalt ca 20% av kroppens totala energi behov och mer vid hårt aktivt medvetet tänkande. Hjärnan vill alltså, av i förläningen rent överlevnadstekniskaskäl, så långt det går undvika hårt medvetet tänkande. Vi går alltså på autopilot mest hela dagarna och inte är vi ledsna för det. Autopiloten ropar om det händer nått. Det fina är att så länge vi går på autopilot så är rätt förutsägbar. Väck inte den björn som sover som markandsföraren sa. Det här tar vi med oss.

Flock

Den bästa överlevnadsuppfinning är utan tvekan flocken. Vi är ett flockdjuret. Allt vi gör, våra beteenden, drifter, gör vi ur en i flockkontext. Mycket av det vi har programmerat vår inre autopilot med handlar om hur vi löser olika sociala situationer. Som flockdjur är saker som tillhörighet, status, trygghet, uppmuntran väldigt viktigt. Därför signalerar vi hela tiden till vår omgivning vilka vi är och vad vi är intresserade av, och vi gör det på alla sätt vi kan; verbalt, kläder, intressen, prylar, kompisar. För utan andra dör vi. Det värsta som kan hända är att vi blir utkastade från flocken. Det får bara inte hända. Detta vet marknadsföraren. Det här tar vi med oss.

Kvacksalvare

Som hobby beteendeekonom inser jag att jag är ute på rätt djupt vatten här. Allt jag har lärt mig har jag lixom lärt mig på youtube. Mycket tyder på att det är sant.

Imorgon går pudelkärnssökandet vidare, blir det flock-marknadsföring.

Snabbgenomgången

  • Fara!
  • Reflex
  • Flock
  • Fortplantning
  • Hjärna
  • Energi
  • Evolution

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.