Överbelastad hjärna köper mer

Advent för ett år sedan

Förra julen körde jag en egen blogg24 på temat gamification, Xmas Game Mechanics, där det varje dag presenterades en ny spännande spel mechanic. Game mechanics kan man säga är själva knepen i gamification, som tex gammal skåpmat som poäng, topplistor, framsteg men också nyare insikter som val arkitektur och ankring. Mycket bygger på de senaste årtiondenas forskning kring mänskligt beteende, grupp psykologi och affärer populärt kallat beteende ekonomi. Allt för gör upplevelser lite roligare, mer engagerande och svårare att avbryta i förtid.

Hur som helst. Därför var det extra kul att snubbla över den här artikeln i DN idag, där de intervjuvar en professor i företagsekonomi vid Karlstad Universitet, Anders Gustafsson. Det intressanta är med den var varför tex musik och dofter rätt använt kan öka spontanköpen.

– Dofter och musik är svårt att värja sig mot. Det går rakt in i hjärnan. En doft som stämmer överens med butikens utbud gör att kunden uppfattar kvalitén som bättre. Och är den bra komponerad kan den till och med leda till vad som ska köpas, säger Anders Gustafsson.

Enligt Gustavsson funkar det så att musiken tar en del av din mentala kapacitet, du blir distraherad och därmed mer mottaglig för spontanköp. Lite som en ddos-attack på hjärnan alltså.

Spännande grejer.

 

Nytt bloggrepp!

Snabbgenomgången

  • Nytt grepp
  • Game mechanics
  • System 1 och 2
  • Ett till sätt
  • Distrahera hjärnan
  • Mentala kapacitet
  • Limbiska systemet
  • Stresstest

 

Soundtrack Of My Blog 1

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/181971882″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Om så är fallet; https://soundcloud.com/soundtrack-of-my-blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.