The Golden Circle and the brand storytelling universe

Why the golden circle is the best strategic think tool for happy user design

I don’t dispute that Simon Sinek’s golden circle model in many ways has been a game changer for strategic business communication. The simplicity of the model has made communicative thinking accessible to many more people. This model shows that the “softer” values drive business in a much higher degree than we usually would assume. But I think it’s time to take a closer look at the “How” and the “What” in the model, and not just focus on the “Why”.


GoldenCircle

Start with “Why” but don’t you forget the “How” and “What”

To build a compelling story about your brand, to start with why, as Simon Sinek says, you need to have good answers to the “How” and “What” questions as well. Your story needs to have a depth, otherwise, people don’t see it as trustworthy. From a communication perspective, a business is not its products, but rather a promise to the users that “we” will do whatever it takes to solve their problem. To be able to do that you need to have a clear “How” and “What” to help guide your actions to deliver on that promise.

The “How” is not just how you make your products, it’s also how “how you do it” affects the world around you. It’s about the companies values and the constraints those values will have on your actions.

The “What” is not just what you do right now. It’s also a question; what more could we do to help the users, and not just when it comes to specific products or services. What positive changes can we do in the community?

By thinking in this way, all layer of the golden circle will be useful when you draft your communication strategies and tactics.

Ho-ho-ho, svaret var inte blogg24 utan blogg42

Klämmer in en lite kommunikation mellan julklappsutdelning och kvällsmackan.

Det är konstigt med kunskap, när väl poletten ramlat ner så är det näst intill omöjligt att minnas hur det var innan. När blogg24 drog igång satte jag upp ett mål för mitt bloggande; att avmystifiera internet.

Och nu 24 inlägg senare, har jag lyckats? Svaret blir nog nej, men jag har kommit en bit på vägen. Saker börjar ramla på plats.

 • Fakta; På webben är vi alla grannar. Den globala byn, vilken grej!
 • Fakta; Vill du få med dina nya grannar på nått nytt måste du sälja in idéen och dig själv.
 • Fakta; Allt nytt som nånting gjorts har gjort för att nån gett sig faan på att göra det. Mind set är allt.
 • Så här:
 • Fakta; Ingen följer en fegis.
 • Fakta; Fantasieggande tydlighet är av yttersta vikt.
 • Fakta; Du vet exakt hur det här funkar. För du är människa och har brottats med det här varje dag av ditt liv.
 • Fakta; Den första följaren är den svåraste.
 • Fakta; Du måste veta vad du vill, hur skulle du kunna få andra att haka på annars?
 • Fakta; Tillsammans är vi starka. Samarbete får idéer att lyfta.
 • Fakta; Ingen kan göra allt. Marknadsföring ska vara din förlängda skalbara hand.
 • Fakta; Ingen ide är så bra att den inte kan bli bättre.

Så är internet avmystifierat nu? På ett sätt ja. Internet handlar handlar inte om teknik utan människor och framför allt människor i flock. Och det är långt ifrån avmystifierat.

God jul!
,Fredrik

Flock me

Hej nätverksekonomi.

Sidbyte i marknadsföringsfabriken. Eller så här, Vi går med stormsteg in i en värld med allt finare upplösningen, större specialiseringen och bättre matchningen. Konsekvensen blir att när vi alla i princip vet allt om alla andra är vi tillbaka i bygemenskapen. Cirkeln sluts och flocken är tillbaka. Det blir Marshall McLuhans globala by och hjärnan älskar det. Nu får den göra det den gör bäst, frodas tillsammans med i flock.

Det blev mycket flock där. Många kallar det för tribes och liknande men flock funkar bättre för mina syften. Det är inte så fyllt med mening än, det finns plats för mer.

Flock, Flock, Flock

Det här har egentligen bara varit en enda lång upprampning, och jag menar inte den här posten utan hela blogg24. Det är för mycket att hålla huvudet. Ju mer man skrapar på marknadsföring desto uppenbarare blir det att det egentligen inte alls är ytligt utan handlar om de mest fundamentala frågorna; vilka är vi, hur funkar vi, var kommer vi ifrån, varför finns det ondska i världen, hur kan Hallonlakritsskalle har fler likes på facebook än Amnesty International.

Det är som det där cirkustricket där man ska snurra tallrikar på pinnar utan att krascha nån, bara att det hela tiden adderas nya tallrikar. Blogg24 har varit en katalysator för att konkretisera och fokusera mina tankar med förhoppning om att ta bort några tallrikar, eller egentligen helt byta trick.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Zhoos1oY404]

Och dan före dan börjar det kännas som det lossnat. Jag ser det klart (även om min dåliga relation till det limbiska systemet får det att verka annorlunda i skrift)

Poängen är att du inte kan köpa flockar. En flock leder man.

Ledarskap är den nya marknadsföringen.

Slåss eller fly?

Två dagar kvar. Dags att gå på pudelnskärna. Så vilken är den?

Överlevnad

Kärnan som jag ser det är biologisk, nämligen vår överlevnadsinstinkt. Det är den som har hållit oss vid liv genom vått och torrt i årtusenden och det måste ha satt djupa spår. Beteenden som har främjat vår överlevnad har av uppenbara skäl förstärkts och levt vidare medan andra försvunnit. I en överlevnadssituation är det ofta av största vikt att agera snabbt. För att möta det behovet har hjärnan utvecklat ett stort antal färdiga sätt, direkt från lagerhyllan, att agera blixtsnabbt på uppkomna situationer utan att behöva tänka först. Tänka tar tid, du är död. Allt som inte involverar aktivt tänkande är bra för marknadsförare. Det här tar vi med oss.

Energi

Ett annat bra sätt att överleva har varit att spara energi. Det är ju bara de senaset dryga hundra åren som kalorierna har flödat och då kanske mest i västvärlden. Hur som helst är en sparad kalori en tjänad kalori. Hjärnan drar normalt ca 20% av kroppens totala energi behov och mer vid hårt aktivt medvetet tänkande. Hjärnan vill alltså, av i förläningen rent överlevnadstekniskaskäl, så långt det går undvika hårt medvetet tänkande. Vi går alltså på autopilot mest hela dagarna och inte är vi ledsna för det. Autopiloten ropar om det händer nått. Det fina är att så länge vi går på autopilot så är rätt förutsägbar. Väck inte den björn som sover som markandsföraren sa. Det här tar vi med oss.

Flock

Den bästa överlevnadsuppfinning är utan tvekan flocken. Vi är ett flockdjuret. Allt vi gör, våra beteenden, drifter, gör vi ur en i flockkontext. Mycket av det vi har programmerat vår inre autopilot med handlar om hur vi löser olika sociala situationer. Som flockdjur är saker som tillhörighet, status, trygghet, uppmuntran väldigt viktigt. Därför signalerar vi hela tiden till vår omgivning vilka vi är och vad vi är intresserade av, och vi gör det på alla sätt vi kan; verbalt, kläder, intressen, prylar, kompisar. För utan andra dör vi. Det värsta som kan hända är att vi blir utkastade från flocken. Det får bara inte hända. Detta vet marknadsföraren. Det här tar vi med oss.

Kvacksalvare

Som hobby beteendeekonom inser jag att jag är ute på rätt djupt vatten här. Allt jag har lärt mig har jag lixom lärt mig på youtube. Mycket tyder på att det är sant.

Imorgon går pudelkärnssökandet vidare, blir det flock-marknadsföring.

Snabbgenomgången

 • Fara!
 • Reflex
 • Flock
 • Fortplantning
 • Hjärna
 • Energi
 • Evolution

Idéer höga på processorer

Sitter och slösurfar TED och skissar på min nya giv för marknadsföring i nätverksekonomin och så snubblar jag på den här snubben, Vivek Wadhwa från Stanford (se nedan), som på ett föredömligt sätt sammanfattar vad som sannolikt inte kommer vara sig likt så länge till. För nätverk är ju inte bara att matcha människor och idéer utan även tekniken som gör nätverkandet möjligt. Det är idéer höga på processorer kommer göra framtiden exponentiell snarare än linjär. Det just den kombinationen som är dödlig för linjära företag.

Först tänkte jag att lista Viveks disruptionslista, men varför, den finns ju här.

Och dessutom på video.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=czNzulNl31s]

Vivek Wadhwa om branscher som kommer få det svettigt.

Och mitt i allt julstök, blogg24

Det var mycket med det praktiska idag. Bloggandet fick stryks på foten helt enkelt. Och nu har jag fyra dagar av blogg24and på mig att avmystifiera webben, bevisa att marknadsföring egentligen är ledarskap och eftersom retorik ligger i hjärtat av kommunikation ta den till reklam. För reklam är bara ett möte som är skalbart. Får se om jag inte kan få in lite gamification i mixen också. Sen kan vi ta jul.

Oceaner av tid 🙂

Marknadsföring och ledarskap är sammalika

Saxat ut Wikipedia

“Ledarskap är ur ett organisatoriskt synsätt ett speciellt beteende som människor utövar i avsikt att påverka andras tänkande, inställning och uppförande. Ledarskap kan ses som det beteende som kommuniceras gentemot andra i ett socialt system.”

Man skulle ju kunna byta ut ledarskap mot marknadsföring ovan och meningen skulle vara lika sann. På nätverket blir allt personligt. Och vill man få folka att göra nått så leder man. Utmaningen blir för varumärken att man inte känner eller ens träffar alla som man vill göra affärer med. Lösningen är att inte leda följare utan att leda ledare.  

 

Snabbgenomgången

 • Marknadsföring
 • Ledarskap
 • Påverka
 • Flocken
 • Skalbart
 • Leda ledare

 

Jag hör vad du säger

 

När det kommer till kommunikation så finns det inget viktigare än att mottagaren fattar vad det är du försöker säga. Bra idéer fastnar i fantasin, men hur? I sin bok “Made to Stick” så slänger bröderna Chip och Dan Heath en model för hur en idé med bra fäste ska smidas. Dom kallar den för SUCCES.

 • Simple — find the core of any idea
 • Unexpected — grab people’s attention by surprising them
 • Concrete — make sure an idea can be grasped and remembered later
 • Credible — give an idea believability
 • Emotional — help people see the importance of an idea
 • Stories — empower people to use an idea through narrative

Kan tänka mig att den har potential som ett verktyg för dag till dag kommunikation.

Chip Heath berätta om hur idéer fastnar i fantasin.

Bra video.

Läs mer 

 

Snabbgenomgången

 • Kul med modeller
 • Kort om tid
 • Bröderna Chip och Dan Heath
 • Bra idéer fastnar i fantasin
 • Storys
 • Made to stick
 • Succes

Soundtrack Of My Blog 2

Om så är fallet; https://soundcloud.com/soundtrack-of-my-blog

Överbelastad hjärna köper mer

Advent för ett år sedan

Förra julen körde jag en egen blogg24 på temat gamification, Xmas Game Mechanics, där det varje dag presenterades en ny spännande spel mechanic. Game mechanics kan man säga är själva knepen i gamification, som tex gammal skåpmat som poäng, topplistor, framsteg men också nyare insikter som val arkitektur och ankring. Mycket bygger på de senaste årtiondenas forskning kring mänskligt beteende, grupp psykologi och affärer populärt kallat beteende ekonomi. Allt för gör upplevelser lite roligare, mer engagerande och svårare att avbryta i förtid.

Hur som helst. Därför var det extra kul att snubbla över den här artikeln i DN idag, där de intervjuvar en professor i företagsekonomi vid Karlstad Universitet, Anders Gustafsson. Det intressanta är med den var varför tex musik och dofter rätt använt kan öka spontanköpen.

– Dofter och musik är svårt att värja sig mot. Det går rakt in i hjärnan. En doft som stämmer överens med butikens utbud gör att kunden uppfattar kvalitén som bättre. Och är den bra komponerad kan den till och med leda till vad som ska köpas, säger Anders Gustafsson.

Enligt Gustavsson funkar det så att musiken tar en del av din mentala kapacitet, du blir distraherad och därmed mer mottaglig för spontanköp. Lite som en ddos-attack på hjärnan alltså.

Spännande grejer.

 

Nytt bloggrepp!

Snabbgenomgången

 • Nytt grepp
 • Game mechanics
 • System 1 och 2
 • Ett till sätt
 • Distrahera hjärnan
 • Mentala kapacitet
 • Limbiska systemet
 • Stresstest

 

Soundtrack Of My Blog 1

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/181971882″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Om så är fallet; https://soundcloud.com/soundtrack-of-my-blog

Var kan man hitta en bra trubadur ?

 

Business är äventyr.

Faktum. Det är varken speciellt lätt eller speciellt klädsamt att slå på sin egen trumma. Men poängen är att i nätverksekonomin behöver alla, precis som Gustav Vasa på din tid, nån som kan nedtecknar (och frisera) vår öden och äventyr. Äventyret är ditt jobb resten måste delegeras. Ett förtydligande. Det är jag skrev nyss om frisering känns gammalt på ett dåligt sätt, fokusering är ett bättre ord. Fokusering som i tydlig. Man måste hel enkelt vara tydlig, annars kommer ingen annan fatta vad man håller på med. Men det räcker inte, det måste dessutom svänga!

Där av barden.

Ända sedan min första kontakt med Frans G Bengtsson Röda Orm har jag fascinerats av världen och tiden och nu med Game of Thrones osv har det, är jag rädd, slagit över. Det är nått med förr i tiden, påhittad eller ej, jag tror att vi kan lära av. Det finns en anda av rättframhet som känns sjukt befriande. Det är handlingar som räknas. Och ett rätt rykte är halva segern.

Summa kardemumma; Ge mig en bra trubadur nu.